Koop fiscaal ideale eindejaarsgeschenken voor uw zakenrelaties en personeel

Met de kerstperiode in zicht kopen veel ondernemers eindejaarsgeschenken, zowel voor hun zakenrelaties als hun personeel. Fiscaal gezien is het ene geschenk al wat interessanter dan het andere. We lichten de regels beknopt toe zodat u het ideale geschenk onder de bedrijfskerstboom kan leggen.

Max. 125 euro voor zakenrelaties

Zorg er voor dat u jaarlijks geen geschenken geeft die duurder zijn dan 125 euro inclusief BTW. Geschenken onder dit bedrag zijn maar voor de helft fiscaal aftrekbaar, maar uw zakenrelatie wordt er privé ook niet op belast.

Beter: geschenken van max. 49,99 euro (excl. BTW)

Voor de BTW gelden nog andere spelregels. Op geschenken kan u de BTW recupereren als u niet meer dan 49,99 euro (excl. BTW) per zakenrelatie spendeert. Boven dit bedrag kan u de BTW niet recupereren. Bijkomende regels:

  • 1 geschenk per zakenrelatie, per kalenderjaar
  • Het gaat om geschenken in zijn geheel. Geeft u een pakket met 3 flessen wijn van 20 euro, dan wordt dit als 1 geschenk beschouwd van 60 euro.

Ideaal: geef gadgets met uw logo cadeau

Geeft u een geschenk “van geringe waarde” zoals een balpen, usb-stick of ander (kantoor)artikel met uw logo er op, dan wordt dit als een reclame-artikel gezien. Reclame-artikelen zijn, in tegenstelling tot geschenken, voor 100% aftrekbaar. Ook de BTW is 100% recupereerbaar.

Voor uw personeel: geschenken tot 40 euro (incl. BTW)

Voor uw personeel gelden dezelfde BTW-regels: de BTW kan enkel gerecupereerd worden als het geschenk niet meer kost dan 49,99 euro exclusief BTW, ongeacht of deze geschenken in het kader van een feestdag worden gegeven.

Bij geschenken voor uw personeel gelden ook RSZ-regels. Als u een geschenk geeft van 40 euro (incl. BTW) is dit vrijgesteld van RSZ-bijdragen.

Tot voor kort lag het RSZ-bedrag (40 euro) niet in lijn met het bedrag dat de fiscus hanteerde (35 euro) voor geschenken aan personeelsleden. De fiscus heeft dit recent aangepast. Geeft u geschenken aan uw personeel of hun familieleden ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar die niet meer kosten dan 40 euro inclusief BTW, dan is deze kost volledig aftrekbaar. Het geschenk is ook niet belastbaar in hoofde van uw personeelsleden. Voorwaarde is wel dat elk personeelslid hetzelfde voordeel geniet. Het bedrag van 40 euro wordt over het volledige jaar en over alle gelegenheden heen gerekend.

Conclusie

Aan uw zakenrelaties geeft u, fiscaal gezien, best een gadget of hebbeding met uw logo cadeau. Verkiest u toch een geschenk zonder logo, dan opteert u fiscaal gezien het best voor een cadeau dat niet meer dan 49,99 euro (excl. BTW) kost.

Voor uw personeel houdt u de geschenken op jaarbasis het best onder de 40 euro (incl. BTW).