Inloggen bij de diensten van de Federale Overheid

Bij het inloggen op websites van de overheid kan u meestal uit verschillende inlogmethodes kiezen. In dit artikel geven we toelichting bij de meest gebruikte methodes.

Inloggen met uw eID

De bekendste methode. U steekt uw elektronische identiteitskaart of eID in de kaartlezer, geeft uw code in en u kan inloggen. Voor deze methode zijn 2 elementen vereist:

  • Een kaartlezer. Deze kan u overal kopen. Daarnaast kunnen bepaalde kaartlezers van bankinstellingen ook eID-kaarten lezen. Recente laptops hebben soms ook een ingebouwde kaartlezer.
  • De pincode van uw eID-kaart. Deze vindt u terug op de brief die u ontvangt samen met uw eID-kaart.

Vroeger waren er wel eens problemen met de eID-software en de integratie in bepaalde browsers. De laatste tijd lijken de grootste problemen van de baan te zijn. Heeft u toch problemen, neem dan eens een kijkje op de website van de overheid of Loginhulp.

Inloggen met Itsme

De moderne manier om in te loggen, u heeft enkel uw smartphone nodig. U installeert de app Itsme op uw toestel en volgt de installatie-instructies. Eenmaal geïnstalleerd kan u aanmelden:

  • U meldt aan op de website van de overheid en selecteert Itsme als inlogmethode
  • U geeft uw gsm-nummer in op de site
  • U opent de app op uw smartphone
  • Er komt een vraag of u wil aanmelden op een site van de overheid
  • U geeft uw goedkeuring en bevestigt met uw code of vingerafdruk
  • U wordt automatisch ingelogd op de website van de overheid

Ook verschillende bankinstellingen gebruiken Itsme om aan te loggen. Om Itsme in te stellen heeft u eenmalig wel een kaartlezer en de code van uw eID-kaart nodig.

Inloggen met gebruikersnaam (en beveiligingscode) of token

U kan ook nog altijd opteren om op de klassieke manier in te loggen met een gebruikersnaam en paswoord of token, eventueel aangevuld met een bijkomende beveiliging. Uw gebruikersnaam, paswoord (en bijkomende beveiligingsmethode) kan u instellen via CSAM, “de toegangspoort tot de diensten van de overheid”. CSAM heeft meerdere functies, waaronder het beheren van uw digitale sleutels. Hier kan u zelf uw toegangsmethodes kiezen en instellen.